Bambus og melamin er stadig en udfordring
27. maj 2020Ny hjemmeside kortlægger hormonforstyrrende stoffer
2. juni 2020Dansk forbud mod fluorstoffer træder i kraft 1. juli 2020
Danmark går enegang og forbyder de sundhedsskadelige og miljøfarlige flourstoffer i emballage til fødevarer. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.
Fluorstoffer er kunstigt fremstillede kemiske forbindelser, der skyer vand, fedt og smuds. De bliver brugt i et utal af produkter f.eks. til fødevareemballage af pap og papir, for at gøre dem vand- og fedtafvisende.
Fluorstoffer er skadelige for miljø og mennesker
Fluorstoffer er problematiske, fordi de er svært nedbrydelige og ophobes i både mennesker og i miljøet. Der er fundet spor af fluorstoffer på meget afsides steder i verden, langt fra hvor fluorstofferne produceres og anvendes – f.eks. i Arktis.
Nogle af stofferne har kendte sundhedsskadelige effekter og kan f.eks.forårsage kræft, øge kolesterol og sænke immunforsvaret. De kan også påvirke menneskers reproduktionsevne og overføres fra mor til barn i fostertilstanden og igennem modermælken.
Fedtstoffer fra mad vil normalt kunne trænge ind i pap og papir der udgør emballagen omkring fødevarer, men dette kan undgås, hvis der tilsættes fluorstoffer. Derfor kan fluorstoffer findes i bl.a.
- Bagepapir
- Muffinforme
- Madpapir
- Pizzabakker
- Andre papir- eller papemballager til fødevarer.
Forbuddet træder i kraft d. 1. juli 2020.
HVORDAN SKAL DU FORHOLDE DIG TIL DE NYE REGLER?
Ring 40 11 09 20 for en uforpligtende snak.