Fødevarekontaktmaterialer fremstillet af melamin-formaldehydharpiks kan afgive formaldehyd og melamin. Der er specifikke migrationsgrænser for stofferne samt skærpet kontrol af sådanne produkter fra Kina og Hong Kong.
Disse harpikser kombineres ofte med bambusfibre (eller andre plantebaserede tilsætningsstoffer) for at fremstille fødevarekontaktprodukter som f.eks.
Melamin-delen giver formen og stabiliteten af kopper og service, mens de tilsatte bambusfibre giver materialet et naturligt bambus-look.
De seneste risikovurderinger foretaget af de tyske myndigheder og Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) bekræfter, at bambusmelamin frigiver mere formaldehyd og melamin end ”traditionelle” plastmelamin, når det er anvendt i kaffekopper og service.
Undersøgelsen indikerer, at disse produkter fra et fødevaresikkerhedsmæssigt perspektiv ikke nødvendigvis er egnede til brug som fødevarekontaktprodukter, da det viste sig, at melamin og formaldehyd vandrede til fødevarer ved høje temperaturer.
Da melaminharpiksen blandes med en høj procentdel bambus (op til 50 %), kan det forårsage svækkelse af strukturen. Når bambus kommer i kontakt med varme fødevarer/drikke, vil dens overfladen forstørres og få melaminstrukturen til at blive mere porøs og gennemtrængelig. Varm væske kan trænge ind i harpiksen og forårsage nedbrydning af materialet i stoffer som melamin og formaldehyd, og disse stoffer vil således ende med at komme ind i fødevarer.
Ring 40 11 09 20 for en uforpligtende snak.