Er dine kunder bekymrede for PFAS?
21. marts 2023Nye EU-regler om mikroplast
13. november 2023Virksomhed, kend dit klimaaftryk
Flere og flere kunder, forbrugere, investorer og banker efterspørger det: Din virksomheds klimaregnskab. I kan også godt forvente, at staten gerne snart vil kende virksomhedens CO2-udledningsdata til en fremtidig beskatning af udledningen. Derfor er det fornuftigt at have en klar forståelse af virksomhedens miljødata – og det kan vi hjælpe med.
Et klimaregnskab er en samlet opgørelse af en virksomheds udledning af CO2 og drivhusgasser, og formålet er at skabe overblik over virksomhedens klimaaftryk. Er aftrykket lavt, kan I bruge disse data til at understøtte virksomhedens grønne branding og markedsføring. Er aftrykket derimod ikke lavt nok, får I klarhed over, hvor I med fordel kan sætte ind.
Klimaregnskabet er også en stor og vigtig del af den nye ESG-rapportering, hvor E’et står for ”Environment”.
5 gode grunde til at få udarbejdet et klimaregnskab
- Virksomhedskunder og forbrugere kan stille krav til det
- Opbyg eller understøt jeres grønne profil og undgå greenwashing
- Banker og investorer kan kræve det for at yde finansiering eller investere
- Få overblik over virksomhedens påvirkning af klimaet og indsatsområder
- Vær på forkant med EU-krav, skatteregler og anden lovgivning
Med vores hjælp kan I bl.a. få en klar indikation af, hvor meget I potentielt kan reducere virksomhedens klimaaftryk ved fx at implementere strategier såsom reduktion af transport- og energiforbrug eller ved at skifte til genanvendte materialer i stedet for nye og meget mere.
Et klimaregnskab inkluderer en analyse af udledninger baseret på den internationalt anerkendte Drivhusgasprotokol (GhG Protocol), som opdeler en virksomheds udledninger i tre scopes:
- Scope 1: Direkte udledninger fra virksomheden – herunder mobilt og stationært brændstof – og udledning fra industrielle processer.Disse udledninger kan bl.a. komme fra bygninger og køretøjer.
- Scope 2: Indirekte udledninger fra indkøb af energi – fx el, varme og køleanlæg, som virksomheden selv kan kontrollere, men ikke selv producerer.
- Scope 3: Indirekte udledninger fra 15 forskellige kategorier, som typisk udgør 75-95 % af virksomhedens samlede udledninger. Kategorierne inkluderer bl.a. køb af varer og tjenester, affald, forretningsrejser og medarbejderpendling.
En sådan analyse, som dækker alle tre scopes, kan således hurtigt blive et omfattende arbejde. Hvor begynder man overhovedet? Og findes der nogle værktøjer, som gør arbejdet lettere?
Én intelligent platform giver det fulde overblik
Til det første spørgsmål er det oplagte svar, at I kan begynde med at tage fat i os. Det bringer os samtidig videre til svaret på det andet spørgsmål: For ja, der findes gode værktøjer. Og vi kan hjælpe jer i gang med et af de bedste på markedet – den danskudviklede platform BeWo.
Ved hjælp af kunstig intelligens (AI) kan BeWo analysere alle virksomhedens fakturaer og danne en detaljeret oversigt over virksomhedens klimaaftryk. Her kan I se, hvordan udledningen fordeler sig på forskellige kategorier som energi, transport, indkøb og meget mere.
Ud over de miljømæssige forhold, som udgør E’et i ESG, kan platformen også hjælpe med S’et og G’et, som står for henholdsvis ”Social” og ”Governance” – altså de sociale og ledelsesmæssige forhold. BeWo er således et samlingspunkt for alle virksomhedens ESG-data.
Help2Comply hjælper jer i gang med BeWo
BeWos intelligente platform giver et dybdegående indblik i virksomhedens udledninger med stor gennemsigtighed i udregningerne, som er baseret på mere end 15.000 forskellige emissionsfaktorer. BeWo gør det samtidig muligt for jer at arbejde struktureret og datadrevet med virksomhedens bæredygtighedsmål.
Platformen udarbejder imidlertid ikke selve klimaregnskabet for jer og skriver heller ikke de ønskede rapporter. Den del af arbejdet kan vi hjælpe med, ligesom vi kan hjælpe jer i gang med BeWo, så I giver platformen de rigtige input til at få et brugbart output. Og så I på længere sigt selv kan opdatere, vedligeholde og varetage virksomhedens klimaregnskab.