Virksomhed, kend dit klimaaftryk
11. oktober 2023Få eksperthjælp til ESG-rapporten
20. november 2023Nye EU-regler om mikroplast
Denne artikel er opdateret d. 31. januar 2024 med nyt om produkter med pålimet glitter
Den 17. oktober 2023 trådte nye EU-regler om mikroplast i kraft. Reglerne indebærer et forbud mod salg af mikroplast alene såvel som i visse blandinger. Dermed er det ikke alle produkter med mikroplast, der er omfattet af forbuddet. Læs mere om reglerne, undtagelserne og berørte produkter herunder.
Der bruges omkring 145.000 tons mikroplast i EU hvert år. Heraf skønnes det, at der udledes 42.000 ton mikroplast, som forsætligt er tilsat forskellige produkter, til miljøet. Fordi mikroplasten ikke nedbrydes biologisk og ikke kan fjernes fra naturen igen, ophober den sig i miljøet og i dyr. Og det foruener således hele økosystemer og fødekæder.
Disse produkter er omfattet af forbuddet
De nye regler forbyder salg af mikroplast som handelsvare og salg af produkter, der er blevet forsætligt tilsat mikroplast, og som ved anvendelsen afgiver den tilsatte mikroplast.
Det inkluderer bl.a.
- Legetøj og accesories – fx løs eller løstsiddende glimmer, kosmetik til børn, hårspænder og lignende produkter
- Kosmetik – fx produkter til eksfoliering
- Vaske– og rengøringsmidler – fx vaskemiddel og skuremiddel
- Underlag til sportsbaner
Produkter, der er markedsført før den 17. oktober 2023, hvor forbuddet trådte i kraft, er undtaget og kan derfor fortsat sælges.
For udvalgte anvendelser er der desuden fastlagt overgangsordninger på 4-12 år, før forbuddet træder i kraft. Det gælder bl.a. for
- Andre typer af kosmetik
- Fyldmateriale i kunstgræsbaner
- Visse vaske- og rengøringsmidler
Disse produkter er ikke omfattet af forbuddet
- Produkter med indhold af mikroplast, som enten ikke afgiver denne mikroplast eller hvis afgivelsen kan minimeres – fx byggematerialer
- Nytårs- og julepynt – fx med pålimet glimmer
- Produkter, som anvendes på industrigrunde
- Produkter, som allerede er reguleret gennem anden EU-lovgivning, herunder lægemidler, fødevarer og foderstoffer
- Produkter, som ikke forsætligt er blevet tilsat mikroplast, men som alligevel indeholder det – fx slam og kompost
Produkter, der anvendes på industrigrunde, eller som ikke afgiver mikroplast ved anvendelsen, er således ikke omfattet af forbuddet, men producenterne skal fremover udfærdige instruktioner i, hvordan man anvender og bortskaffer sådanne produkter for at modvirke afgivelse af mikroplast.
Producenterne bliver ligeledes pålagt at indberette deres anslåede udledning af mikroplast til Kemikalieagenturet hvert år.
Ikke alt, som glitrer, er forbudt
I januar 2024 opdaterede EU-Kommissionen deres Spørgsmål og svar vedrørende begrænsningen af forsætlig tilsætning af mikroplast. Opdateringen drejer sig om produkter med glitter på overfladen, hvor der tidligere blev gjort forskel på dekorative og funktionelle produkter. Det er ikke længere tilfældet, og produkter med pålimet glitter på overfladen er således ikke omfattet af forbuddet mod mikroplast. Herunder julepynt og andre glitrende genstande. Løst glitter er fortsat omfattet af forbuddet.
Hvad er mikroplast?
Mikroplast defineres i denne regulering som: “Alle syntetiske polymerpartikler under 5 mm, som er organiske, uopløselige og ikke nedbrydes”. EU-Kommissionen forventes at komme med en mere detaljeret vejledning, der skal gøre det nemmere at finde ud af, hvilke produkter der er omfattet. Denne vejledning vil formentlig komme inden udgangen af 2023.
Indtil da kan du søge svar i Kommissionens Spørgsmål og svar.
Vil mindske mikroplastforurening
Formålet med den nye regulering er at mindske forueringen de små fragmenter, der kan være af syntetiske eller kemisk modificerede naturlige polymerer, og som er uopløselige i vand og meget langsomt nedbrydelige. Polymererne er udbredt i miljøet, hvor levende organismer nemt kan komme til at indtage dem, ligesom de er blevet fundet i drikkevand og fødevarer.
Denne regulering – foretaget i henhold til EU’s kemikalielovgivning REACH – er en del af en større indsats mod plastforurening, som EU-Kommissionen iværksatte i 2018 med vedtagelsen af en plaststrategi.