Direktivets primære mål er at reducere mængden af plastaffald. Bl.a. ved at fremme overgangen til en cirkulær økonomi med “bæredygtige og ikke-giftige genanvendelige produkter og genbrugssystemer”, som det hedder i direktivet.
Det handler ikke kun om at udvikle alternative materialer, men også at designe og fremstille plastprodukter, der kan genbruges, repareres og genanvendes.
Foranstaltningerne i direktivet fokuserer især på produkter, der er væsentlige kilder til forurening:
Overordnet set indebærer foranstaltningerne bl.a.:
De fleste af direktivets foranstaltninger skal implementeres af EU-medlemsstaterne inden juli 2021.
Herunder kan du folde nogle af de specifikke foranstaltninger ud og læse flere deltaljer om de krav, direktivet bl.a. stiller til medlemsstaterne, og som kan få indflydelse på din virksomhed.
Det gælder bl.a. engangsprodukter fremstillet af oxo-nedbrydelig plast – herunder bestik, tallerkener, sugerør, rørepinde, krus/kopper og beholdere, ballonstænger og pinde til vatpinde.
Desuden madbeholdere/-emballage lavet af ekspanderet polystyren.
Producenter af de engangsplastprodukter, som direktivet omfatter, skal dække omkostningerne i forbindelse med bestemmelserne om udvidet producentansvar i rammedirektivet om affald og direktivet om emballage og emballageaffald (94/62 / EU).
Følgende engangsplastprodukter er omfattet af direktivet:
Producenterne af disse engangsplastprodukter er ansvarlige for yderligere omkostninger, herunder:
Med hensyn til engangsplastprodukter som vådservietter, (ikke-industrielle) balloner og tobaksvarer med filtre er producenterne også ansvarlige for omkostninger forbundet med dataindsamling og rapportering i henhold til affaldsrammedirektivet (2008/98/EF).
Inden 2025 skal 77 % af disse drikkeflasker genbruges, og 90 % inden 2029.
For at nå disse mål kan medlemsstaterne opstille indbetalingsordninger og separate indsamlingsmål for relevante ordninger med udvidet producentansvar.
På europæisk plan er direktivet om reduktion af visse plastprodukters indvirkning på miljøet det første forsøg på at tackle problemet med plastisk havaffald separat og på en struktureret måde. Ud over at værne om land- og havmiljøer er sigtet også at beskytte menneskers sundhed.
Direktivet, der trådte i kraft i juli 2019, introduceres som et vigtigt tiltag til opnåelse af FN’s verdensmål nr. 14, der netop opfordrer til at bevare og sikre bæredygtig brug af verdens have og deres ressourcer.
Tilmeld dig her og modtag opdateringer fra Help2Comply 3-4 gange årligt. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.