Stofferne bruges i produkter som handsker, jakker/flyverdragter, sko med tekstil og teknisk regntøj/vintertøj.
I de seneste år har der været stigende fokus på fluorstoffer, som i tekstiler og papir anvendes som vand- og/eller fedtafvisende imprægnering.
Disse kaldes også perfluorerende stoffer – eller PFC’er. EU har i slutningen af 2016 vedtaget at forbyde endnu en gruppe af PFC’er – de såkaldte PFOA’er og stoffer, som kan nedbrydes til PFOA (Perfluoroctancarboxylat).
Stofferne er svære for miljøet at nedbryde og er blandt andet fundet i isbjørne og sæler i Arktis. Ud over at være særligt miljøfarligt kan fluorstoffet PFOA skade leveren, evnen til at få børn og er mistænkt for at være kræftfremkaldende.
Forbuddet mod PFOA-stofferne vil træde i kraft om tre år. For nogle anvendelser er der enighed om en længere overgangsperiode.
I Norge har PFOA været forbudt i forbrugeprodukter, herunder tekstiler, siden 1. juni 2014.
En anden type fluorstof – PFOS (Perfluoroktansulfonater) – har været forbudt i EU i flere år. PFOS-forbindelserne er uønskede, fordi de ikke nedbrydes særligt i naturen (er persistente), samtidig med at de ophobes i fødekæden (er bioakkumulerende), og de er giftige over for dyr.
Ring 40 11 09 20 for en uforpligtende snak. Eller tryk på knappen …
Tilmeld dig her og modtag opdateringer fra Help2Comply 3-4 gange årligt. Du kan til enhver tid afmelde dig igen.